Weimaraners

 

Of Kyrandors Home

   
 
 

 

Weimaraner

&

Gezin

 

 

Een weimaraner in een gezin met jonge kinderen

Drukke gezinnen met kleine, jonge, schoolgaande kinderen dienen zich serieus af te vragen of zij voldoende tijd en aandacht kunnen geven aan de hond èn of een weimaraner voor hen wel een geschikte hond is. Fysiek is de weimaraner een middelgrote tot grote hond die al snel boven het jonge/kleine kind zal uitgroeien en er zich daardoor rangorde-problemen binnen het gezin zouden kunnen voordoen waarbij de hond zich superieur kan gaan gedragen t.o.v. het kind, puur omdat de hond het jonge/kleine kind niet als zijn ‘meerdere’ of als zijn ‘gelijke’ maar eerder als zijn ‘ondergeschikte’ zal zien. Wat onwenselijk is, want de hond moet in de familie(roedel) altijd de laagste in rangorde zijn èn blijven !

Vaak is het ook zo dat alles er voor de hond bij inschiet doordat alle vrije tijd van de ouders opgeslokt wordt door: halen en brengen van en naar school/sport van de kinderen, sociale verplichtingen (met of zonder kinderen), weekendverplichtingen, enz... waardoor trainingen e.d.. voor de hond erbij inschieten. Begin er dan zeker niet aan, maar wacht tot de kinderen groot genoeg/zelfstandig genoeg zijn dat ze al veel zelf kunnen en u voldoende tijd aan de hond kan besteden. De hond heeft hier recht op !!!

 

Hoe leuk en aandoenlijk een pup ook kan zijn, eenmaal als de hond groot is en dit problemen zou geven i.v.m. uw drukke gezinssituatie met kleine jonge kinderen heeft u een veel groter probleem ! Vaak zien wij bij de WSH honden om deze redenen in de herplaatsing komen. Een voor alle partijen vaak zeer verdrietige en onwenselijke situatie (zeker voor de hond in kwestie). Beter is het om dan nog wat jaren te wachten tot de kinderen oud genoeg zijn.

Over het algemeen is de beste leeftijd voor kinderen om een hond in het gezin erbij te nemen vanaf 12 jaar en ouder ! Vanaf deze leeftijd kunt u aan uw kind al veel verstandelijk en begrijpelijk uitleggen over hoe hij/zij met de hond dient om te gaan en kan het kind een natuurlijk (zowel fysiek als mentaal) overwicht op de hond vormen.

 

Het algemene advies luidt danook: om bij voorkeur pas bij kinderen vanaf 12 jr. en ouder een dergelijke hond in een gezin te plaatsen, puur vanwege het fysieke alsook het mentale aspect dat een jonger/kleiner kind géén natuurlijk overwicht op een middelgrote tot grote hond kan vormen.

 

Naar onze mening en jarenlange ervaring met weimaraners moeten wij danook het dagelijks uitlaten en/of het trainen van de weimaraner door minderjarige kinderen afraden ! Dit omdat een weimaraner fysiek een grote tot middelgrote hond is (à 30 tot 40 kg.) welke voor de minderjarige kinderen een tè sterke/krachtige hond is aan de riem bij onverwachte situaties !

Een weimaraner heeft een duidelijke leider/baas nodig, dit is in de regel slechts 1 persoon in het gezin en altijd een volwassene ! Deze dient danook de training/africhting met de hond te gaan doen (niet de minderjarige/jonge/kleine kinderen) !

Hiermee willen wij uiteraard niet zeggen dat kinderen de hond nooit zouden kunnen uitlaten, maar dan wèl altijd onder begeleiding van één van de ouders of een volwassene ! Je kunt o.i. een minderjarig kind niet met deze verantwoordelijkheid opzadelen als er iets mis zou gaan (wat overigens niet aan de eigen hond hoeft te liggen).

Logeer,-  opvang- en uitlaatadressen bij/door familie, vrienden, buren, ouders, etc… maar ook het uitlaten door uw minderjarige kinderen terwijl u beiden fulltime werkt vormen voor ons geen enkele garantie dat het goed zal (blijven) gaan met de hond. Dat mag danook geen reden zijn om een hond aan te schaffen. Tenslotte wordt het ùw hond en moet ù zelf als (volwassen) eigenaar dagelijks de verantwoording hiervoor dragen.

De Weimaraner is een all-round jachthond die over een bepaalde mate van verdedigingsdrang kan beschikken. Dit zijn belangrijke feiten die karakteristiek zijn voor een weimaraner, wat elke eigenaar zich goed moet realiseren voordat die een weimaraner gaat aanschaffen ! Hij is geschikt voor de jacht op alle wild, zowel voor als na het schot en kan dienst doen onder alle terreinomstandigheden. Kortom een hond geschikt voor de meest uiteenlopende jachten. Naast zijn geschiktheid voor de jacht is de Weimaraner ook een uitstekende huishond. Hij is zeer gesteld op zijn huisgenoten. Niet alleen voor de baas, doch ook voor de vrouw en de kinderen gaat hij door het vuur. Als er gevaar dreigt komt zijn verdedigingsdrift naar voren. Het is een temperamentvolle hond met een duidelijk eigen karakter, die met een zeer duidelijke doch vaste hand zeer consequent moet worden opgevoed om uit te kunnen groeien tot ideale kameraad. Hij is zeer gesteld op het leven in huiselijke kring. Het spreekt vanzelf, dat deze middelgrote temperamentvolle jachthond ook de ruimte en beweging nodig heeft, Men kan niet volstaan met een paar keer per dag "een blokje om". Hij moet enige keren per dag de gelegenheid krijgen zijn energie kwijt te raken door vrij uit te rennen. Men moet hem dag in dag uit, weer of geen weer, daartoe de gelegenheid geven. Daarnaast is de Weimaraner een zeer intelligente hond die ook geestelijk moet worden geprikkeld. Heeft u er dit niet voor over, begin er dan niet aan !

 

Dus: "Bezint eer ge begint"! De weimaraner is niet zomaar 'de een of andere hond' ! Koop hem dus niet uitsluitend vanwege zijn mooie grijze velletje ! Wij raden pupgegadigden aan eerst eens op een WSH Clubmatch of WSH Jongehondendag danwel op een Internationale Hondenrastentoonstelling te gaan kijken en zich in het weimaranerras te verdiepen, alvorens een pup aan te schaffen.

 

Mocht e.e.a. u niet afschrikken en u serieus geïnteresseerd zijn in een pup van ons, dan is er de mogelijkheid om bij ons op de wachtlijst te komen. Plaatsing op onze wachtlijst gebeurt pas nadat wij vrijblijvend persoonlijk (bij ons thuis) met u en uw overige gezinsleden kennis hebben gemaakt en u met ons en onze weimaraners. De bedoeling van deze kennismaking is dat wij ons een goed beeld kunnen vormen van waar onze pups terecht gaan komen i.v.m. uw persoonlijke woon-, werk- en thuissituatie en alles wat daarbij hoort.  Andersom kunt u dan zelf beleven hoe wij met onze weimaraners omgaan en onze visie op het hebben, houden en fokken van weimaraners ervaren.

Voor ons is het belangrijk dat wij u in een ontspannen sfeer uiteenlopende vragen kunnen stellen over uw keuze voor een weimaraner.

Dit is voor ons een pré en bepalend i.v.m. de uiteindelijke selectie van onze pupeigenaren.

Zodra de dekking is geweest en zodra wij na een echo (4 tot 5 weken na de dekking) bij de dierenarts zeker weten of onze hond dan drachtig is wordt u door ons hiervan op de hoogte gebracht en over het verdere verloop door ons op de hoogte gehouden.

Wij adviseren voor gezinnen met kinderen voorafgaand aan de komst van de weimaraner(pup) "De Blauwe hond" aan te schaffen.
"De Blauwe Hond" is een programma dat ontwikkeld is zodat ouders en kinderen de kans op ongelukken kunnen verminderen.
Website: www.blauwe-hond.nl Te bestellen via www.licg.nl

 

Vooraleer u van plan bent een weimaraner(pup) in huis te halen, hebben wij graag dat u even de tijd neemt om zijn karakterbeschrijving door te nemen:

 

RAS

Weimaraner

AFKOMST

Duitsland

F.C.I. GROEP

Groep 7: Staande Jachthonden

FUNCTIE

Staande jachthond gebruikt op klein & grofwild, spoorzoeken

LEVENSDUUR

+/- 13 jaar

UITERLIJK

Atletisch, sterk, krachtig lichaam, amberkleurige ogen

KLEUR

Zilvergrijs, Reegrijs of Muisgrijs

BEHARING

Kortharig & langharig

VERZORGING

Borstelen, oren proper maken, teennagels knippen

GROOTTE & GEWICHT

Reu: 59 tot 70 cm à 30 tot 40 kg. Teef: 57 tot 65 cm 25 à 35 kg

ACTIVITEITSNIVEAU

Heel hoog !

WAAKHOND/BESCHERMER

Niet te stimuleren, kan tot overbescherming leiden

INTELLIGENTIEPEIL

Heel hoog !

OPVOEDING

Is een uitdaging, wees geduldig, maar vooral consequent, correct en zacht !

T.O.V. KINDEREN

Goed, indien ze niet ruw behandeld worden. Wees steeds voorzichtig !

T.O.V. ANDERE HONDEN

Goed, maar trachten steeds de andere te domineren

T.O.V. ANDERE MENSEN

OPGELET! Kan zich soms wantrouwend & terughoudend opstellen

KARAKTER

Dapper, koppig, onstuimig, scherp, ongeduldig en veel energie

LEEFOMGEVING

Bij voorkeur in huis mits goede opleiding, tuin moet afgesloten zijn

EIGENAAR

Sterke, stevige maar vriendelijke leider met veel tijd om te trainen

PROBLEEMGEDRAG

Angstbijten, rusteloos, vernielzucht, hyperactief, overmatig blaffen, baas van het gezin (bij onvoldoende: training, socialisatie, onvoldoende dagelijkse activiteit met de hond en het niet consequent opvoeden)

FYSIEKE PROBLEMEN

Heupdysplasie, oogproblemen, maagtorsie, allergieën, borstafwijkingen, hartproblemen

AANBEVELINGEN

Vroeg beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstrainingen

VOEDING

2 maal per dag, LET WEL: nooit 1/2 uur voor & na oefeningen of wandelingen (i.v.m. kans op maagtorsie)

 

HET IS EEN ADELIJKE EN ARISTOCRATISCHE HOND
INDIEN U VAN HET BUITENGEBEUREN HOUDT DAN IS DIT EEN HOND VOOR U !!!
HET ZIJN ZEER GOEDE STAANDE JACHT- EN RETRIEVERHONDEN, MET EEN ZEER GOEDE NEUS.
ZIJ HOUDEN VAN HET WERKEN VOOR HUN BAAS.

 

MAAR INDIEN U EEN TYPISCH HEDENDAAGS PERSOON BENT MET ACTIVITEITEN ZOALS: SQUASH, VOETBAL, GYMNASTIEK, etc...

EN NA HET WERK GEEN TIJD MEER KUNT VRIJ MAKEN VOOR HEM, DAN IS DIT GEEN HOND VOOR U,

WANT HIJ IS NIET GEMAAKT OM STEEDS ALLEEN THUIS TE BLIJVEN !

 

Dit zijn algemene commentaren en zijn niet steeds toepasselijk op één specifieke hond.

Iedere hond is een individu met zijn eigen specifieke genetische afkomst, zijn omgeving en training.

 

 

 
 
Weimaraners Of Kyrandors Home || Dieze 85 || 5061 NW Oisterwijk || Tel. 013 - 5234550 || www.ofkyrandorshome.nl